Co vše lze číst ve čtečce e-knih

V tomto článu sepíši nápady na elektronické knihy či jiné čtivo použitelné pro čtečky. Ukážeme si tedy možnosti používání článků z webových stránek, staronové elektronické PDF verze knih nám také neuniknou, ale zavítáme i na portály distribující knihy v elektronické podobě (placené i zdarma dostupné). Taktéž přidám pár odkazů na nejenom fanouškovská díla, nech te se překvapit!


Obsah
  1. Úvod
  2. Beletrie a jiná literatura ve čtečce
    1. O knihovnách a e-knihách
    2. O výrobcích nejenom e-čteček a jejich e-knihách
    3. O tom, co využívám nejčastěji
    4. O fanoušcích seriálů, filmů či knih a jejich tvorbě
  3. Magazíny a periodika ve čtečce
    1. O periodikách pro Kindle
  4. Články ve čtečce
    1. O generování PDF
    2. O užitečných online nástrojích
    3. O službě Přečtu si později
  5. Dokumenty a obrázky ve čtečce
    1. O programu Sigil
  6. Reference

Úvod

Dle statistik dochází, pro někoho, k nepěknému trendu. E-čteček se totiž prodává zhruba dvakrát tolik nežli e-knih (zdroj: Rozhlas.cz, firma eReading). Skutečnost však, jak to tak bývá, je poněkud komplikovanější. Teprve v „poslední“ době dochází k rozumnějšímu rozmachu prodeje e-knih, dále pak málokdo má čas a chuť číst opravdu velké množství knih. A to nás přímo vede k závěru, že čtečky tedy neplnili (neplní a nebudou plnit!) jen úlohu knihy, ale také „úschovnu“ jiných materiálů. Pokusím se tedy sepsat seznam těchto možností, zdaleka ale ne úplný.

Beletrie a jiná literatura ve čtečce

Začněme ale přeci jen knihami. Velký seznam/rozcestník zdrojů materiálů pro e-čtečky lze nalézt v referencích na konci článku ([knihovna v Brně] či článek [pdf volně JanKoWeb]). Prvně se zameříme na beletrii („knihy“), ze zmiňovaného rozcestníku lze doporučit např. Kosmas.cz („klasické nakladatelství online“), eBookEater.cz (nezávislé vydávání knih samotnými autory jen pro jejich slávu - zdarma), Root.cz (knihy z oblasti IT), Ečetba.cz (katalog placených i neplacených knih z různých zdrojů) a Sešity.net. Dále bych zmínil již jen distributory/nakladatelství přímo zaměřená na e-knihy, tedy Palmknihy.cz (viz dále v textu) a Ereading.cz.

O knihovnách a e-knihách

Dalšími zdroji (informací) jsou příslušné stránky jednotlivých knihoven a knihovny samy. Například [knihovna v Praze], Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové a samozřejmě další. Některé knihovny přímo nabízí půjčování jak e-knih, tak také e-čteček. Některé knihy/materiály jsou již dlohoudobě knihovnami digitalizovány a mohou tak být zajímavým zdrojem pro e-čtečky.

O výrobcích nejenom e-čteček a jejich e-knihách

I výrobci e-čteček nabízejí knihy, typickým příkladem jsou Kindle eBooks (firma Amazon - nejenom pro své čtečky Kindle), Prestigio Plaza (firma Prestigio - nejenom pro své „tabletočtečky“), Google Play (info v článku na Svět E-knih) a další (např. PocketBook) dávají minimálně knihy „do začátku“.

O tom, co využívám nejčastěji

Zvlášť se zaměřme na Palmknihy.cz, které nabízejí velmi široký záběr literatury dle žánru a ceny (jsou zde i zdarma dostupné knihy). Abyste viděli, že ani knihy zdarma nemusí být úplně špatné, četl jsem např. Flotila Země (Patrick Zandl) či Pohádky pro veliké děti (Petr Kolář).

O fanoušcích seriálů, filmů či knih a jejich tvorbě

A nyní ke slíbené tvorbě fanoušků: SGA-Project (převážně sci-fi a fantasy inspirované StarGate), Hvězdná Brána: Horizont (fanouškovský seriál navazující na Hvězdnou Bránu: SG-1 formou seriálových scénářů) a FF Deník (fanouškovská tvorba různých seriálů/filmů/knih, na webu zkráceně oznažováno jako fandom, konkrétně si můžete daný fandom vybrat na této stránce). Předchozí odkazy jsou jen ilustrativný, další tvorbu lze určitě dohledat.

Magazíny a periodika ve čtečce

Mnoho periodik umožňuje v rámci předplatného jejich elektronickou obdobu alespoň ve formátu PDF. Zmiňme alespoň nakladatelství Mladá Fronta (např. Computer, ForMen, Lidé a Země, Strategie a Maminka). Mnohem lépe jsou na tom s podporou elektronických čteček média internetová. Jde o E15 resp. přímý odkaz na stažení (ekonomické zprávy, novinky z byznysu, finance, burzovní zprávy, kurzy měn) a VTM (vědecko technický magazín). Tedy lépe řečeno předchozí odkazy jsou na ta periodika, která lze bez komplikací používat na jakékoliv čtečce.

O periodikách pro Kindle

Pro čtečky od firmy Amazon (Kindle) lze odebírat periodika právě přes portál Amazonu, další informace lze zíkskat např. na stránkách Ečti.

Další periodika by mohlo být možné stahovat na portálu eReading, bohužel nemám vyzkoušeno.

Články ve čtečce

O generování PDF

Články na internetu lze číst i ve čtečce, stačí je jen zkopírovat do Poznámkového bloku a nahrát do čtečky. Bohužel se takto ztratí formátování a nelze takto „přesunout“ obrázky. Poněkud lepších výsledků dosáneme, pokud použijeme verzí pro tisk a virtuální PDF tiskárny (např. Bullzip Free PDF Printer). Velmi často se pod/nad článkem nachází odkaz právě pro zobrazení článku pro tisk. Tato verze je upravena tak, aby vypadala dobře na papíře (neobsahuje například reklamu). Bohužel čtečka není papír a tedy ne vždy je tento postup ideální.

Poznámka: Věděli jste, že na Wikipedii si můžete jakýkoliv článek nechat uložit jako PDF? Podívejte se do levého panelu na položku Tisk/export. Obdobně například i IDOS umožňujě uložení spojů do PDF (odkaz je vždy nad vygenerovaným seznamem spojů).

O užitečných online nástrojích

Zde na webu se ale na verzi pro tisk teprve chystám (pod článkem jsou zatím jen možnosti zobrazit článek bez nadpisků, či jako prostý text). V podobné situaci jsou také jiné weby. Nejenom u nich máme možnost nechat si článek uložit ve formátu ePub aniž bychom museli cokoliv instalovat. Stačí hledat pojem „online epub converter“, mně se osvědčil nástroj se schodným názvem Online ePub converter (v angličtině). Stačí tedy zkopírovat URL adresu, vložit ji do příslušného políčka a níže stisknout tlačítko Convert file. Zkušenější si samozřejmě mohou doplnit předcházející tabulku.

O službě Přečtu si později

Zajímavěší je služba Instapaper (Rychlokurz pro Instapaper), tato služba slouží k ukládání článků pro pozdější přečtení. Z těchto článků dokáže vygenerovat např. email či RSS nebo právě ePub formát pro čtečky. Služba je jednoduchá na ovládání a nabízí opravdu široké možnosti užívání.

Dokumenty a obrázky ve čtečce

O programu Sigil

Do čtečky můžeme ukládat spousty dokumentů ve formátu TXT, RTF, PDF a mnoho dalších (záleží na čtečce). Teď se ale věnujme typickému formátu pro čtečky, totiž již zmíněný ePub. Tento formát umožňuje ukládat i strukturovanější text a pokud píšeme dokument či poznámky (nebo když jsme chtěli zkopírovat článek v předchozí kapitole), které budeme číst jen na čtečce, je tento formát výhodnější. Čtečky totiž s ním umějí „pracovat“ (zvětšovat písmo, rozdělovat slova, …). Jednoduchým editorem tohoto formátu je program Sigil (ohlasy na Stahuj.cz). Pokusím se o něm sepsat seznamovací článek (zde bude odkaz).

No a na závěr, čtečka může sloužit i jako fotoalbum. Samozřejmě v drtivé většině případů jen černobílé, za to zajímavější resp. záleží na fotkách - ale pravda je, že černobílé fotografie mají své kouzlo. Většinou je nutné je nahrávat do speciální složky Images v kořenovém adresáři.

Reference

  1. [knihovna v Brně] Knihovna Jiřího Mahena v Brně – Stránka věnovaná zdrojům (nejenom) e-knih pro e-čtečky
  2. [knihovna v Praze] Online projekty Městské knihovny v Praze – Stránky projektu digitalizace knihovny
  3. [pdf volně JanKoWeb] E-knihy: knihy v pdf volně ke stažení (JanKoWeb) – Další rozcestník
  4. [Web Ebooky] Web Ebooky.cz – Vše, co by mohlo majitele e-čtečky zajímat